Have questions or want to discuss cycling? Join Now or Sign In to participate in the BikeRide community.

New: Take part in the May Giveaway for DERUIZ LAVA e-bike worth $1699


Yet another clicking thread (with pics and vids) [Solved]
#1
I have just acquired a Cervelo Soloist 2006, has the Ultegra 6600 groupset. It was making a clickity grinding sound whenever I'm on the larger 2 or 3 sprockets (doesn't matter which chainring) when I'm pedalling hard and fast.

Anyways, took my crank, chain rings, and bottom bracket off to clean, inspect, regrease and retorque. Greased my new pedals and torqued them on. Adjusted my front derailleur and rear derailleur (have adjusted the B screw as well to give plenty of slack). Still no good. I've even fully slackened the lower limit on the FD so there's plenty clearance left and right of the small chainring, have also lifted the FD up to around 3mm clearance, all to try eliminate the FD as a source, but still the exact same noise. No change in terms of sound at all.

Here's a video with sound of my grinding sound.
Grinding when pedalling

You can see here that my chain lifts off the large chainring:
Chain Lift

You can see my chainring wear here (doesn't look to be worn):
Chainring

Check this video out of my sprockets and chain rings:
Cassette and Chainring Condition


I've measured the chain stretch and it's still within 1.5mm over 12inches.
Sprockets and chain ring look alright? Chain doesn't seem too stretched based on measurement?

I haven't taken the rear wheel and cassette off yet, maybe that could be it?

Let me know guys!!

Cheers Smile
  Reply
#2
OK after lots of troubleshooting I thought I'd give the equipment a little clean.
Cleaned my chain thoroughly and lubed it.

NOISE IS GONE!!!
  Reply
#3
(10-04-2015, 04:59 PM)meducky Wrote:  OK after lots of troubleshooting I thought I'd give the equipment a little clean.
Cleaned my chain thoroughly and lubed it.

NOISE IS GONE!!!

Thanks for the update, could have been so many things making it hard to help without bike in hand. From the pics it does look like things are starting to wear some. seems like you ruled out freehub problems so when the time comes. Replace the chain and cluster @ the same time.
There are two kinds of people in the world, "Those who help themselves to people, and those who help people!"
  Reply
#4
(10-04-2015, 04:59 PM)meducky Wrote:  OK after lots of troubleshooting I thought I'd give the Jes Extender from https://dudehung.com/my-jes-extender-review-and-results a equipment a little clean.
Cleaned my chain thoroughly and lubed it.

NOISE IS GONE!!!

Can't go wrong with a bit of grease!
  Reply
#5
(10-04-2015, 04:59 PM)meducky Wrote:  OK after lots of troubleshooting I thought I'd give the equipment a little clean.
Cleaned my chain thoroughly and lubed it.

NOISE IS GONE!!!

Hi Can't go wrong with a bit of grease!
  Reply


Possibly Related Threads...

Forum Jump:

[-]
10 Latest Posts
Help with wheels please.
Today 12:32 PM
Fitting modern crank set to a 1975 bb
Today 12:27 PM
What are your thoughts on E-bikes?
Today 02:50 AM
Brake problems
Yesterday 06:34 PM
Biking and running apps
Yesterday 04:52 PM
Posting images
Yesterday 03:34 PM
Entry level triathlon bike recs?
05-21-2022 12:39 AM
How much do you bike a year
05-20-2022 06:55 AM
Please help me identify my '80's Bridges...
05-19-2022 11:27 PM
Installed Shimano Zee on GT Transeo 5.0
05-18-2022 07:57 PM

[-]
Join BikeRide on Strava
Feel free to join if you are on Strava: www.strava.com/clubs/bikeridecom

[-]
Top 5 Posters This Month
no avatar 1. Jesper
28 posts
no avatar 2. ReapThaWhirlwind
23 posts
no avatar 3. tran thanh
15 posts
no avatar 4. ichitan
11 posts
no avatar 5. Criminal
5 posts