Have questions or want to discuss cycling? Join Now or Sign In to participate in the BikeRide community.

New: Take part in the August Giveaway for an Electric All Terrain Fatbike from Himiway


Another Freehub problem!
#1
Hello everyone, please go gentle on me as I am new to all of this!
I have a specialized Secteur which I use for a long commute, and so far have done about 1700 miles on it

Today whilst cleaning I noticed that the cassette did not freely freewheel when spun backwards; if a reasonable amount of force is applied (emulated resting pedals whilst rolling at relative speed) the cassette freewheels reasonably well.
But when using a slight amount of force the cassette does not budge.
In retrospect I have noticed a couple of occasions upon riding when the chain has bunched up whilst ‘freewheelin’ but put these rare occasions down to a stiff link in the chain.

I rode it home this morning and it seemed to run fine so I cannot work out why suddenly after a bit of non invasive cleaning it would be rendered almost totally useless.

Any advice would be greatly appreciated

Cheers

Harry
  Reply
#2
Well, you said the problem was there already, so it is not that surprising. Could be a gunked up freehub, see the other thread.
  Reply


Possibly Related Threads...
Thread
Author
Replies
Views
Last Post
 
6,830
07-31-2015, 08:34 PM
Last Post: Painkiller
 
10,796
01-27-2015, 03:36 PM
Last Post: nfmisso
 
15,138
05-23-2013, 11:21 AM
Last Post: mmontero
 
7,528
01-26-2013, 01:29 PM
Last Post: 1FJEF
 
16,830
09-14-2009, 04:12 AM
Last Post: Joe_W
 
7,553
08-08-2009, 03:28 AM
Last Post: cyclerUK
 
9,969
10-16-2008, 12:36 PM
Last Post: neex

Forum Jump: